Fra en avgrenset krok på Nardo, har vi samlet hygiene råd, googlet på internett.

Rene hender er et MUST akkurat nå.
Solidaritet og felleskap bør skrives ut på BLÅ resept, verdens befolkning kjemper mot Korona virus. (Covid-19)
Vi vet ikke hvem som får viruset imorgen, og ikke hvilke konsekvenser det utgjør for hver enkelt.

SÅNN ER STÅA FOLKENS, GANSKE ENKELT.
Tallene på smittede og døde i europa, vises i røde eller grønne statistikker, rød betyr død, grønn er overlevende, og grønne tall stiger stabilt i Kina nå. DET JOBBES STEINHARDT DER.
Rett etter jul kjempet Kina alene om viruset, og vi trodde ikke det skulle nå hit. Med gamersønn = lidenskapelig dataspiller i husholdningen, minner dette om «utryddende» dataspill, som han spiller i en viritiuell verden. Koronasviruset har spredd seg fra Asia til Nordeuropa, i et kjempe tempo, og har smittet mange i Norge på kort tid. Vi vet at de eldste rammes hardest og sitter med dårlige kort, og at alle må leve med en uvanlig stor sårbarhet og usikkerhet akkurat nå. Norge stenges ned, gatene er tomme og flyplassene skal begrense all flyvning. Uten tvil er vi akkurat nå avhengig av å få klare rettningslinjer. Fra vår statsminister og alle på stortinget.

Alt endres raskt, vi tar en dag av gangen, et modus som hele verden har akkurat nå. Ikke siden 2 verdenskrig finner vi lignende krisestemning blant klodens befolkning. Alle er i samme båt, en kamp mot viruset. Alle land i verden får besøk av et lungevirus som reiser fort og rammer de svakeste. Det har og vil komme til å dø mennesker i Norge av Korona virus. Det er fakta.
VI ER EN SAMLET FLOKK, OG SKAL FØLGE ANBEAFLINGER FRA HELSEMINISTER OG REGJERING.

Det som er viktig, er folk flest vil greie seg bra gjennom dette, og at helsevesenet får fatt i de mest syke, mens vi tar hensyn og gjør kollektivt smittevern. Den største nasjonale dugnad noensinne hviler nå på alles skuldre: – vi skal holde avstand og ikke reise ut av landet.

Koronavirusfamilien omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon. Mange koronavirus gir lett forkjølelse, mens andre påfører mer alvorlig sykdom, og noen tilfeller forårsaker viruset dødsfall. Koronavirus finnes også hos dyr. I sjeldne tilfeller kan slike koronavirus utvikle seg slik at de kan smitte fra dyr til mennesker og mellom mennesker, slik man så under SARS-epidemien i 2002. Da kom smitten antagelig fra flaggermus via sivettkatter og andre dyr. Dromedarer og kameler er smittekilde for sykdommen MERS som ble oppdaget i 2012. Det nye koronaviruset kommer trolig fra flaggermus og har smittet til mennesker i slutten av 2019, enten direkte eller via et annet dyr, selv om dette ikke er endelig fastslått. 

Det er ikke sikkert hvor lenge viruset som forårsaker COVID-19 overlever på overflater, men det ser ut til å oppføre seg liknende som andre koronavirus. Forskning antyder at koronavirus (inkludert foreløpig informasjon om det nye koronaviruset) kan overleve på overflater fra få timer til flere dager.
Det vil variere under ulike forhold som type overflate, temperatur, sollys og luftfuktighet.

Smittemåte

Smittemåten er hovedsakelig dråpe- og kontaktsmitte som for andre koronavirus, men man har også påvist viruset i avføring (feces). Kunnskap om smittevei er imidlertid begrenset siden dette er et nytt virus, så egenskaper til nært beslektede koronavirus legges til grunn for rådene.

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
  • Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar, gjenstander eller kontaktflater (for eksempel dørhåndtak, tastatur, telefon og lignende) gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.

GOD HYGIENE FOREBYGGER OG HINDRER SMITTE

Hindre spredning av sykdom

Riktig håndhygiene er et av de viktigste enkelttiltakene for å bryte smittekjeden og hindre at infeksjon oppstår. Håndhygiene hindrer spredning av sykdomsfremkallende mikroorganismer og reduserer dermed risikoen for at du utsettes for infeksjonsfare. I tillegg vil en jevnlig desinfisering av områder og utstyr redusere smitte mellom beboere, pasienter og ansatte.
Vi vet sikkert at såpe fjerner korona viruset, så det beste hygiene tiltak vi kan iverksette, er å vaske hendene i såpe og vann. Holde avstand, vær i mindre grupper og ta hensyn.
Vaske hendene når du har vært ute, ta med deg en kulepenn og bruk pennspissen hver gang du trykker kort koden, på bussen og ved gangfeltet. Alle fokuserer på prevantiv adferd, for å få 100% virusvern Ta vare og vask henda. La såpa skumme og fjern smykker og ringer nå i hygiene tiden. Vær i ro, utsett selskap og omgang med folk, som god hindring til virusets spredning.
Dette klarer vi. Er det nok å vaske det bort med såpe, burde vi med tiltakene som nå er satt inn, få kontroll på viruset? Etterhvert treffes vi i vårsola, alle sammen ?☀️☀️☀️☀️?

Nå må vi hjelpe hverandre og tenke på vegne av felleskapet.

2 kommentarer

  1. Good write-up.
    I definitely love this website.
    Continue the good work!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like...