MAT

Spread the love

Mat er mer enn å innta energi som metter kroppen. Gode næringsstoffer gjennom kostholdet er avgjørende for en velfungerende kropp. Betennelsesdempende mat finnes i asiatiske KIMCHI.

Fermentert mat er betennelsesdempende, mange sliter med kroniske betennelser i kroppen, da kan fermenterte grønnsaker er forebyggende.

Mat er både kos og energipåfyll til kroppen. Ulike matvarer har ofte forskjellig
innhold av næringsstoffer. Har vi et dårlig kosthold, vil kroppen ikke få i seg nok
av stoffene den trenger for optimal funksjon. Spis variert & allsidig, med rikelige
mengder grønnsaker, frukt og bær.

Alle vitaminer deltar i forskjellige biologiske prosesser. De kan ikke erstatte hverandre, og det er derfor viktig å spise variert for å få nok av dem alle. 

Vitaminer er med på en rekke viktige prosesser, blant annet for å bygge opp og vedlikeholde muskler, skjelett, hud, hår, negler og slimhinner. 

Omdanningen av karbohydrater, fett og proteiner til energi er også avhengig av vitaminer. I tillegg er noen av vitaminene med på å sørge for at kroppen har et godt immunforsvar.

Vi skiller gjerne mellom de fettløselige vitaminene (A, D, E og K) og vannløselige vitaminer (C og B-vitaminer). De vannløselige vitaminene bør vi tilføre kroppen daglig, fordi disse skilles raskt ut igjen gjennom urinen. 

Få nok vitamin D

De fleste vitaminene kan vi få gjennom kostholdet, men vitamin D må vi passe litt ekstra på. Dette vitaminet får vi gjennom sollyset. Mellom oktober og april mister imidlertid solen noe av sin kraft på våre breddegrader, og kroppen kan ikke lengre produsere nok vitamin D. Da er det viktig å spise matvarer som inneholder mye vitamin D, som for eksempel fet fisk. 

For enkelte er det likevel nødvendig å ta kosttilskudd for å få nok vitamin D. Alle omega-3 produktene fra VNP inneholder vitamin D.

Vitamin D er med på å opprettholde et godt immunsystem. Dessuten er dette vitaminet også bra for musklene og skjelettet.

Vitamin C gjennom mat og drikke

Vitamin C kan ikke dannes i menneskekroppen, og må derfor tilføres i mat og drikke.

C-vitamin er viktig for immunsystemet og bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for huden, tennene og bruskens normale funksjon, og et normalt skjelett.

Mange grønnsaker og bær er gode kilder til vitamin C, blant annet sitrusfrukt, tomater, paprika, brokkoli, spinat og jordbær, og de fleste av oss klarer å dekke behovet gjennom vanlig kost.

For de som ønsker et stabilt inntak av vitaminer og mineraler, kan et supplement være en løsning. De fleste multivitamin-mineralproduktene inneholder også vitamin C.

Omega-3 fra fiskeolje – alltid en god ide

Omega-3 fettsyrene EPA og DHA er svært viktige næringsstoffer når kroppen skal vedlikeholde hjertet, hjernen og synet. Men kroppen din kan kun omdanne små mengder omega-3 til EPA og DHA, og vi behøver derfor tilførsel via kostholdet året rundt.

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise to til tre fiskemåltider i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Om du ikke spiser fet fisk eller spiser lite fet fisk, anbefaler VNP et daglig tilskudd av omega-3 fra fiskeolje.

Omega-3 for gravide og ammende

Ifølge Helsedirektoratet blir næringsinnholdet i morsmelken påvirket av hva mor spiser. Omega-3 fettsyrene er ekstra viktige for gravide og ammende fordi de kan ha positiv effekt på utviklingen av hjernen og synet til babyen.

Bærekraftig omega-3 av høy kvalitet

Som en del av Pfizer-konsernet er Vesterålens Naturprodukter medlem av Global Organization for EPA and DHA omega-3S (GOED). GOED består av markedets fremste produsenter og leverandører av omega-3 fettsyrene EPA og DHA, og setter en høy etisk standard for sine medlemmer. 

Du kan derfor være helt trygg på at våre omega-3 produkter holder en svært høy kvalitet! 

Flere av våre omega-3 produkter er nå også sertifisert av «Friend of the Sea» – en ledende internasjonal sertifisering for produkter som stammer fra bærekraftig fiskeri og havbruk. Vi i Vesterålens Naturprodukter bryr oss om miljøet, og er stolte over at vår Fri Flyt serie passerte nåløyet for Friend of the Sea sertifiseringen!

Antioksidanter

Noen vitaminer og en del andre stoffer i blant annet frukt, bær og grønnsaker kalles antioksidanter fordi de kan motvirke oksidativt stress, en form for skadelig oksidasjon på grunn av frie radikaler. Alle kroppens celler og organer må beskyttes mot skadelig oksidasjon.

Blant grønnsaker er det grønnkål som inneholder mest antioksidanter, men gode kilder er også blant annet chilipepper, rødkål, paprika og artisjokk.

Bær har også vist seg å inneholde masse antioksidanter. Spesielt blåbær og bjørnebær er gode kilder. De aktive stoffene kalles antocyanosider og flavonoider, og er blant annet med å gi bærene den blå fargen.

Blåbærekstrakt

Det finnes også tilskudd med blåbærekstrakt. Argus er et kosttilskudd fra VNP med blåbærekstrakt og lutein fra fløyelsblomsten. I tillegg får du vitaminer og mineraler som er godt for synet, tar vare på immunforsvaret og beskytter cellene i kroppen

Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til å opprettholde hjertets normale funksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.

Omega-3 fettsyren DHA bidrar til å opprettholde hjernens og synets normale funksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg DHA.

Omega-3 fettsyren DHA bidrar til normal utvikling av øynene og hjernen hos både fostre og diende spedbarn. Positiv helseeffekti oppnås ved daglig inntak av 200 mg DHA, i tillegg til det anbefalte daglige inntaket av omega-3 fettsyrer for voksne som er minimum 250 mg EPA og DHA.

Vitamin C og D bidrar til å opprettholde et normalt immunforsvar.

Vitamin D bidrar til å opprettholde et normalt skjelett og en normal muskelfunksjon.

Vitamin A, sink og selen bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon.

Vitamin A og sink bidrar til å opprettholde normalt syn.

Vitamin E og selen bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.