Vitamin A er viktig for normal vekst og syn samt for huden. Eksempler på mat rik på A-vitamin
er leverpostei, smør, ost og tran. Mangel på vitamin A er ikke en utfordring i Norge.

Vitamin A, som kalles retionol, er et fettløselig vitamin. Retinol er den aktive formen av vitamin A,
den formen kroppen kan nyttiggjøre, og finnes i animalske matvarer.

Karotener i planter, viktigst er betakaroten, er også en form for A-vitamin, som kroppen til en viss grad kan
omdanne til retinol og nyttiggjøre seg av.
Betakaroten finner vi i sterkt rød- eller grønnfargete frukt og grønnsaker.

Ved å velge riktige karbohydrater så kan det blir lettere å få et mer stabilt blodsukker. Her er gode 5 tips!

1. Spis mer linser og bønner

Linser og bønner inneholder en god del karbohydrater. Men disse karbohydratene tas ikke opp i
kroppen like fort
som raske karbohydrater. De inneholder resistent stivelse som ikke tas opp i
tynntarmen og påvirker blodsukkeret.

De går til tykktarmen hvor de blir brutt ned og påvirker blodsukkeret i veldig liten grad. I tillegg er
de veldig mettende og inneholder masse proteiner og viktige næringsstoffer kroppen trenger.
De finnes i mange ulike former og smaker og kan
varieres i det uendelige.

2. Vit hva du spiser

Dette kan aldri sies ofte nok. Så langt du har mulighet, vit hva du spiser! Les på innholdsfortegnelsen
når du kjøper matvarer, uansett om du tror du vet hva det inneholde eller ei.

En vare fra en leverandør kan inneholde noe annet enn samme vare fra en annen leverandør. Er du ute
og spiser eller på besøk, er det bedre å spørre hva maten inneholder dersom du er usikker, enn å la være.

Selvsagt er det ikke alltid man får helt korrekt svar, men du får i alle fall en liten pekepinn.
Vet du hva du spiser, er det enklere å sette riktig dose insulin.

3. Spis mer grønnsaker, rent kjøtt og fisk

Rent kjøtt, kylling og fisk inneholder minimalt med karbohydrater. Det er smaken og ingrediensene som
tilsettes som gir økt antall karbohydrater. Det er stor forskjell på antall karbohydrater i en kyllingfilet naturell kontra en som
bader i marinade. De inneholder ofte masse sukker og unødvendig e-stoffer. Marinade kan du lage enkelt og bedre selv.

Det samme gjelder grønnsaker. Kjøp de naturell og tilbered dem selv. Damping er det som går raskest og gjør at råvarene beholder mest av næringsstoffene.

4. Spis mindre og ofte

Å spise jevnt utover hele dagen er en sikker måte å holde et stabilt blodsukker på. Du kan spise litt karbohydrater
til hvert måltid, men ikke for mye. Lurt å ha kontroll over mye du får i deg.

Da blir det også enklere å sette riktig dose insulin. Den hurtigvirkende insulinen som taes til måltid, virker i tre timer.
Derfor kan det være lurt å spise omtrent hver tredje time. Det høres kanskje krevende ut, men det er ikke snakk om
store måltider som tar lang tid å forberede.

Du kan spise stort to varme måltider, som tar litt lengre tid å tilberede, og de tre andre er kjappe måltider som tar minimalt
med tid å forberede. Et tips er å lage ekstra mat når du først lager for eksempel middag, og dele restene opp i bokser som er
enkle å ta med seg til lunsj eller når du er på farten.

5. Lag mat fra bunnen av

Det er mye enklere å vite hva du får i deg når du lager maten selv. Bruk rene råvarer du vet hva inneholder.
Det er faktisk både bedre, billigere og sunnere enn å kjøpe ferdigmat. Det må ikke nødvendigvis ta lengre tid heller.
Med gode forberedelser og oppskrifter klar kan det gå kjapt å lage maten selv.

Dersom du kjøper ferdig mat, anbefales alltid å lese nøye gjennom hva den inneholder.

Hvorfor trenger vi vitamin D?

Vitamin D har flere viktige oppgaver i kroppen:

  • Nødvendig for opptak og utnyttelse av kalsium og fosfor. Vitamin D er viktig for at skjelettet vårt skal vokse
    og utvikle seg normalt, og for vedlikeholde skjelett og tenner.
  • Trengs for normal muskelfunksjon.
  • Bidrar til at immunforsvaret vårt fungerer normalt.
  • Spiller en rolle i celledelingsprosessen. Det betyr at vitaminet er nødvendig for at kroppen skal vokse
    og utvikle seg normalt, og for vedlikehold av gamle celler senere i livet.
  • Omega-3-fettsyrer er flerumettede og livsnødvendige fettsyrer som kroppen ikke lager selv. Fettsyrene må bli tilført
    gjennom kosten, og eventuelt gjennom kosttilskudd. Vi finner disse både i fisk og annen sjømat, og i plantekilder.

    Omega-balansen

    En annen grunn til at det er viktig å få i deg nok av denne fettsyren, er at kroppen trenger en balanse mellom mengden omega-3 og mengden omega-6, som det finnes mye av i en del planteoljer. Gjennom kostholdet får vi generelt i oss for mye omega-6 i forhold til omega-3.

    Omega-6 får du via kornprodukter og andre planteråvarer som kostholdet vårt inneholder mye av. Spiser du i tillegg lite fet fisk, som er naturlig rik på omega-3, blir balansen mellom disse to fettsyrene enda skjevere. Det som skjer i cellene er, litt enkelt forklart, at omega-3 og omega-6 konkurrerer om plassen. Da skapes overvekt av den fettsyren det er mest tilgang på.

     

Du vil kanskje også like...