Som medisin er heller ikke musikk uten bivirkninger – man kan bli avhengig og i verste fall døv. – Men, sjanser i livet skal man ta.

Tidlig var musikk noe jeg M Å T T E ha, den trøster, gir ro, og skaper energi når du trenger det. I de mørkeste timer holder musikken livet i sine hender.


Musikk er individuelle opplevelser, og har en helbredende kraft for mange.

Musikk stimulerer sinnet så positivt, at i visse tilfeller kan musikk kurere depresjon. Kasuset her er Keith Moon – den beryktede, hyperaktive trommeslageren i The Who. Han med det mildt sagt svingende humør. Det kunne gå en tid mellom hver gang Moon følte seg nedfor, men var han først nede for telling, var det så alvorlig at han låste seg inne i et rom for å være alene. Der kurerte han seg selv ved å spille plater med The Beach Boys til humøret kom tilbake. I opprivende tap av mennesker som begår selvmord, havner sorgen på et følelsesmessig bunn nivå. Musikk har med terapeutisk effekt, hindret meg flere ganger å gå fullstendig i svart. I sånne perioder har jeg kjent jeg hvor sterke krefter musikken har. Når sinnet fortviler, er musikk der som en unnsetning. Siden 1991 har familien mistet to brødre til selvmord, Gunnar var musiker, Knut Dagfinn, en kreativ butikkeier innen mote. Begge med sterk, lidenskapelig interesse for musikk. Våre brødre påvirket musikksmaken og valg som formet forbindelse til musikk. Det var dypt skambelagt å stå i selvmord på 90 tallet. Hadde vi ikke hatt så stort felles landskap i musikken, ville sorgen vært ubærelig. Musikk er bestevennenen som griper før du når bunnen, og livet sveiper over deg. Musikken tar vare, når du er tom for ord!

Jeg bruker «Moon-metoden», særlig i vinterhalvåret, og anbefaler det varmt.
Det er ikke avgjørende at man bruker Beach Boys (Bryan Ferry eller rolig King Crimson, kan også fungere som musikkterapeutisk. Det som er viktig, er at man griper til den musikken man har lyst til å høre på. Med andre ord; musikk plukket ut med hjertet, ikke nødvendigvis av fornuften. Slik går du frem: Plukk frem platen og sett den på, len deg godt tilbake, åpne ørene, lukk øyene, steng ute alt som måtte foregå rundt deg, og la musikken “vandre inn i deg.” Erfaring viser at det aldri tar mer enn fem minutter før humøret begynner å stige igjen. Skulle man få tilbakefall, er det bare å gjenta behandlingen etter behov.

La oss ikke bli opphengt i et begrep som kvalitet. Det er musikk for enhver anledning, og det finnes god musikk innenfor alle genre. Det som er uforståelig eller dårlig for noen, kan være fantastisk for andre. Derfor flirer jeg ikke av folk som finner glede i det som forståsegpåere karakteriserer som dårlig musikk. Noe av det verste som finnes er bedrevitere som forteller deg at musikken du liker ikke er verdt å høre på. La det være helt klart: All musikk som du liker og som gir deg noe er verdt å høre på. Jeg kjenner nok «umusikalske» mennesker som har fått sine liv beriket ved å høre en lastebilsjåfør fra Drangedal synge, til at jeg med trygghet kan slå fast at også platene (eller rettere sagt kassettene) til Sputnik har stor verdi.

Tørk gliset ditt, du som leser, om du syns påstanden er for drøy. Sputnik er like viktig for noen som Radio Head er for andre. Grunnen er at disse artistene – uansett hvor forskjellige de er – formidler det samme budskapet; glede. Brian Wilson har sin egen forklaring på hvorfor musikk i seg selv har en legende kraft, og hvorfor det er så viktig å lytte til musikk. Han sier «Den beste musikken er den som gir deg følelsen av å være elsket. Musikk som hjelper og helbreder.» Forklaringen er fornuftig, det syntes Keith Moon også.

Artikkel sakset med påvirkning av ulike kilder.

  •  
  •  
  •  
  •  

Bli med i samtalen

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *