Verden er sårbar

Helseartikler

Korona beveger seg blant oss som en usynlig “NINJA”, og bare et åndedrett, kan forandre alt.
Tilfeldigheter kan lede oss inn i det fatale, heldigvis fortsetter nordmenn
å vaske hender og lytter til regjeringas rettningslinjer. Korona-ord som antibac, karantene, munnbind og avstand sitter i bevisstheten. Pandemien vi står midt i oppleves uvirkelig, og gjør oss usikre.
Den siste måneden med mer åpning har brakt oss noen skritt bakover……

Vi vet ikke hva vi trenger å vite, og den sosiale smitten fortsetter. I mars fremstod Norge med en kollektiv kraft, og den styrken fins i oss enda, den må bare gjenta full styrke. Viruset besøker noen, uten å å ringe på døra, en farlig og ubuden gjeste som krever full oppmerksomhet. Vi må følge uvanlig godt i denne pandemien. Som et usynllig spøkelse glir det lumske viruset omkring og skiller seg fra andre virus som har vært her.
– Korona gjør oss sneblind, som opptrer og angriper ulikt.
– Vi kjenner ikke til mulige senskader eller hvilken kamp viruset gir oss.
En kriger som skjuler våpnene, men som kan angripe når du ikke vet.

‒ Dorullen ble en symbolvare som det ble hamstret i stort omfang av blant norske husholdningsvarer. Veldig pussig, den hadde lite med å overlevelse viruset, som verken angrep ikke mage eller tarmsystemet? Allikevel, antibac, hermetikk og doruller ble litt av hverdagsbildet i norsk koronatid. Nordmenn avgjorde selv hva de gjorde under nedstengning, over hele Norge ble hjemmesfæren liten og intim. Besøk og omgang med familien og venner smalnet, mens morsomme vidoer ble produsert på hele kloden våren 2020. Humor ble en viktig “medisin” og hjelpemiddel. I midten av juli, da vi gjenåpnet Norge ut mot grønne soner, var nordmenn mentalt i koronasluttfase…………vi var over kneika….trudde vi.

Koronaen bør forandre oss, gi oss bedre vett til å være her og bruke jorda. Det er like viktig som vaksinen mot Korona. Jorda trenger ikke mer overforbruk, eller naturvoldtekter som skapes av kapitalismen. Jorda trenger beskyttelse, menneskene utnytter ressursene maksimalt, og som alle andre skapninger her på jorden, kan ikke mennesker bruke naturens rikdom ubegrenset. Matriell egoismen er ødeleggende for alt.

Når smitten igjen har blomstrert opp i deler av landet, må kunnskapen og avstandslærdommen vi har fått, gjenbrukes. Bemann våre kollektive hjerter med ekstra tålmodighet, ikke vær grådig, smør tykt på.
“Jeg tror ikke på at koronaen er naturens ubarmhjertige måte å rydde opp i verden, men at tiden vi lever i byr på v i k t i g lærdom.”

Vi må ta vare på hverandre, og jorda vi står på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *