Usunn sjel?

Helseartikler

Det går ann å håndtere dårlig samvittighet, når man forstår forskjellen mellom sunn og usunn skyldfølelse. Forandre usunn dårlig samvittighet, krever endring i grunnforholdene.

Grunnløs, kronisk skyldfølelse, på tide å bryte irrasjonaliteten?

Noen hevder at sånn er jeg». Når man plages av dårlig samvittighet uten grunn, er det en motsatt adferd av den du bør være. En sånn adferd holder deg nede. Kronisk skyldfølelse hindrer deg i å få lov å være deg, eller bli den du egentlig skulle bli. Det legger et lokk over vesenet ditt. Dårlig samvittighet er like mye deg som en kreftsvulst er den kreftrammede.

De fleste av oss vet innerst inne at vi ikke er direkte dårlige mennesker. Likvel peprer vi oss selv med dårlig samvtittighet. Hva driver dette der?

Noen har det sånn: “jeg misbruker hjernen min med selvplagingen over ting som egentlig ikke er viktige. Jeg er strengere med meg selv enn mot andre, men klarer ikke gjøre noe med det.”

Destruktive tankemønsteret gjør at man skal pepres og plages fordi man rett og slett ikke fortjener bedre. Er det sånn du føler, kommer her gode nyheter: Det stemmer neppe. Du er i tillegg i godt selskap. Overraskende mange gode mennesker føler det slik, eller har følt det slik.

Psykologer er takknemlige for å kunne bidra til å bryte ned skyldfølelse illusjonene. (psykologivirke.no) og dette er “fellesgrums” og tankegods som flyter over hele den mennesklige boklode.

Konstant skyldfølelse – Er der egentlig noe å reparere?

Har du skyldfølelse bør det være fordi du har gjort noe galt. Har du gjort noe galt vil være naturlig å unnskylde seg og forsøke å gjøre noe galt godt igjen. Gjerne komme en annen i møte med noe godt. Om det er slik, så forsøk å handle. Den dårlige samvittigheten din er kanskje sunn og bør lyttes til.

Dersom det egentlig ikke finnes noe å reparere, eller det ville være rart å skulle unnskylde seg ovenfor noen, så er det mest sannynlig bare du som plager deg selv.

Dårlig samvittighet uten grunn – bytt roller

Om en annen person hadde gjort (eller ikke gjort) det samme som du gir deg dårlig samvittighet for – hvordan ville du følt eller tenkt om ham/henne? Like ille?

Dersom svaret er nei: Ta ansvar for at du setter opp ulike regler for deg selv og andre, et slags indre diskrimineringsregime og bestem deg for å oppøve en mer human holdning til deg selv.

Om svaret er ja her: Det vil ofte være nødvendig å gjøre et arbeid med å forholde seg til hva man selv egentlig mener og føler om forelderens strenghet for å kunne bryte med det. Ofte krever det å komme i kontakt med hvor smertefullt, plagsomt og frustrerende det faktisk har vært. Slikt arbeid kan være krevende å gjøre alene.

Konstant skyldfølelse – hvordan ville en annen reagert?

Hvordan ville en du ser opp til reagert om han/hun var i mine sko? Ville de også begynt å klandre seg selv? Om ja, kanskje er der noe du må se på. Om nei: hvorfor skal du straffe deg selv hardere enn andre? Diskrimineringsregimet igjen? Er det noen i ditt indre du er lydig mot, eller imiterer, i din selvstrenghet? Hvis så: begynn å forholde deg til hva du egentlig synes om det.

Spør en venn! 

For et hjelpemiddel det kan være – om vi bare klarer å ta inn det vennen faktisk sier. Si først: nå vil jeg ikke at du snakker meg etter munnen. Jeg som alle andre har mine blinde flekker og jeg ønsker å ta ansvar fullt og helt for mine handlinger. Forklar saken og spør om du burde ha dårlig samvittighet og gjøre noe med situasjonen. Legg merke til måtene du eventuelt forsøker å diskvalifisere støttende utsagn.

Feiltolker du?

Du har tenkt at du har gjort skade, og føler skyld. Men dobbelsjekk: Har jeg egentlig gjort skade? Ofte kan det være gamle “skjema” som styrer måten vi oppfatter andres reaksjoner på. Din mor gikk kanskje lett i stykker ved et skjevt ord, men venninnen din tåler kanskje at du avlyser en avtale?

Unngå katastrofetenkning.

Om du så skal ha gjort skade – hvor ille kan det egentlig være? Unngå katastrofetenkning. Still spørsmålet: Hva er det verste som kan skje? Ofte er det ikke så ille som man automatisk værer. Katastrofer er sjeldne. Er det andre, mer sannsynlige utfall? Fokuser på alt som består, som er uberørt.

Aksepter at du får falske alarmer

Som en overaktiv røykvarsler. At selv om du føler du har gjort noe galt er det ofte uriktig. Om du egentlig vet dette, må du ta ansvar for det og minne deg selv på det når den gamle automatikken vil støte deg ut i kulda.

Motgift til kronisk skyldfølelse – ansvarliggjør andre. 

Problemet med kronisk skyldfølelse uten grunn, kommer ofte fra overdreven ansvarspåtagning.
Du tar ansvar for andres greier. Dette kan komme av at det er vanskelig å ansvarliggjøre andre. Vær villig til å ansvarliggjøre andre personer. Ha forventninger til at folk faktisk må deale med deg og ditt. Andre personer er hovedansvarlige for å bære sitt liv og sin smerte. Det å stille krav og forvente noe av noen er på mange måter en respektfull handling. Til syvende og sist blir uansvarliggjøring av andre en bjørnetjeneste. Forstår du andre ihjel? Hvor langt du er villig til å gå før du blir irritert på andre, mens du raskt utsetter deg selv angrep?

Skyld: Følelse eller forsvar?

Kan det tenkes at dårlig samvittighet dekker over andre følelser? Hva synes du egentlig om det den andre gjorde? Kan det være at du egentlig misliker det? Har du dårlig samvittithet fordi du ble irritert på noen du føler du ikke burde bli irritert på? Mange med kronisk skyldfølelse uten grunn har betydelig aggresjonshemming. Aktivering av egne grensebevarende følelser i seg selv skaper både angst og skyld. ISTDP er en god metode som jobber strukturert med å heve følelsestoleransen din.

Skyldfølelse for tanker ord og gjerninger? 

Handler den dårlige samvittigheten om noe jeg faktisk har gjort eller bare noe jeg har følt eller tenkt? Ofte straffer vi oss for ting som om vi faktisk skulle gjort noe – det bør være høy takhøyde for impulser, ønsker, følelser og tanker som vi tross alt ikke gjør noe med. For eksempel tanker om at det ville vært godt om noen som står oss nær, men som vi har et vanskelig forhold til, skulle bli borte. Det er mer vanlig enn man skulle tro og et tabu som er viktig å bryte.

Kronisk skyldfølelse uten grunn: Hjelp deg selv i prosessen. 

Sliter du med å finne ut av disse tingene: Har medfølelse for deg selv og forsøk å oppretthold et konstruktivt indre fokus så langt det lar seg gjøre. Unngå repeterende grubling, gå ordentlig inn i prosessen, men også ordentlig ut av den. Kommer du ikke videre på egenhånd må du tilføre prosessen noe nytt. Ingen skal gå livet gjennom med dårlig samvittighet uten grunn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *