Musikk

Helseartikler

Som medisin er heller ikke musikk uten bivirkninger – man kan bli avhengig og i verste fall døv. – men, noen sjanser i livet må man.

Tidlig forstod jeg at musikk var noe jeg M Å T T E ha, musikken trøster, gir ro, og skaper energi når du trenger det. I mine mørkeste timer har musikken holdt livet igang.

En trofast og utømmelig kilde 🎧🎶
Musikken evner å gi individuell opplevelser, og for mange har den en helbredende kraft. Våren 2020 skriver ekmagasinet om musikk i tidsbilder. Først musikkens “medisinske» effekten:

Musikk er så positivt stimulerende for sinnet, at i visse tilfeller kan musikk kurere depresjon. Kasuset her er Keith Moon – den beryktede, hyperaktive trommeslageren i The Who. Han med det mildt sagt svingende humør. Det kunne gå en tid mellom hver gang Moon følte seg nedfor, men var han først nede for telling, var det så alvorlig at han låste seg inne i et rom for å være alene. Der kurerte han seg selv ved å spille plater med The Beach Boys til humøret kom tilbake.

I opprivende tap av mennesker som begår selvmord, havner sorgen på et følelsesmessig bunn nivå. Musikk har med terapeutisk effekt mange ganger, hindret meg til å ikke gå fullstendig i svart. I sånne perioder har jeg kjent jeg hvor sterke krefter som finnes i musikklandskapet. Når sinnet raser, er musikk der som en unnsetning. Siden 1991 har min familie mistet to brødre til selvmord, Gunnar var musiker, og når det gjelder begge, var musikk en viktig fekkeskap mens de levde. Min bror’s bortgang i 91 har mange minner overlevd gjennom musikk. Musikk er en bestevenn når livet drar til deg i trynet!

Jeg bruker «Moon-metoden» ofte, spesielt i vinterhalvåret, og det anbefales varmt. Det er ikke avgjørende at man feks bruker Beach Boys (selv om jeg hevder at Bryan Ferry eller rolig King Crimson, også kan være god musikk-terapeutisk “behandling”). Det som er viktig, er at man griper til den musikken man har lyst til å høre på. Med andre ord; musikk plukket ut med hjertet, ikke nødvendigvis av fornuften. Slik går du frem: Plukk frem platen og sett den på, len deg godt tilbake, åpne ørene, lukk øyene, steng ute alt som måtte foregå rundt deg, og la musikken “vandre inn i deg.” Erfaring viser at det aldri tar mer enn fem minutter før humøret begynner å stige igjen. Skulle man få tilbakefall, er det bare å gjenta behandlingen etter behov.

La oss for all del ikke bli opphengt i et begrep som kvalitet. Det finnes musikk for enhver anledning, og det finnes god musikk innenfor alle genre. Det som er uforståelig eller dårlig for noen, kan være fantastisk for andre. Derfor flirer jeg ikke av folk som finner glede i det som forståsegpåere karakteriserer som dårlig musikk. Noe av det verste som finnes er bedrevitere som forteller deg at musikken du liker ikke er verdt å høre på. La det være helt klart: All musikk som du liker og som gir deg noe er verdt å høre på. Jeg kjenner nok «umusikalske» mennesker som har fått sine liv beriket ved å høre en lastebilsjåfør fra Drangedal synge, til at jeg med trygghet kan slå fast at også platene (eller rettere sagt kassettene) til Sputnik har stor verdi.

Tørk gliset ditt, du som leser, om du syns påstanden er for drøy. Sputnik er like viktig for noen som Radio Head er for andre. Grunnen er at disse artistene – uansett hvor forskjellige de er – formidler det samme budskapet; glede. Brian Wilson har sin egen forklaring på hvorfor musikk i seg selv har en legende kraft, og hvorfor det er så viktig å lytte til musikk. Han sier «Den beste musikken er den som gir deg følelsen av å være elsket. Musikk som hjelper og helbreder.» Jeg synes forklaringen er fornuftig. Det gjorde Keith Moon også.

I musikken finnes medisin for alle aldersgrupper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *