Desember

Helseartikler

Helsedramaet til Børge Pedersen gikk hardt innpå Trondheims befolkning, og preget kulturmiljøet i første del av vinteren 2019. Kom byens “hjertesønn” til våkne opp fra koma, og hvordan ville livet hans fungere dersom? Børge innrømmer selv at det ble et vanskelig år, hvor kroppen fikk restart 2 ganger.
Han er nå fit for fight, sier han, men i bakhodet er nok reisen kroppen har vært på, lagret seg fast.
Som “landsby” må vi støtte ham og sikre at han får full restitusjon.

Tirsdag 17 desember ifjor traff jeg Børge Pedersen, og rakk å ønske ham god jul, under den tradisjonsrike kirkekonserten til “Vi invalide”. Kirka hadde godt besøk og mange dyktige musikere bidro.
En julekonsert jeg anbefaler å sette inn i julekalenderen. Å være i dette musikklandskapet er godt for sjelen.

Personlig har jeg opplevd Børge Pedersens velvillighet på mange arenaer, psykisk helse, politiske markeringer, og privat i begravelsen til svigermor. Hun var sosionom, satt i byrådet, startet det første krisesenteret i Trondheim. Hun hadde sterke meninger, særlig om kapitalismen, og hva den gjør med verden. Hennes siste mobil bilde var av henne og Bjørnar Moxnes (2015.) Børge og Tormod prest var balsam når vår viktigste “mor og farmor” gikk bort.

Randi Nervik var tungt opplest på venstresida og årvåken om samfunnets utvikling. De siste årene hun levde innlemmet Jostein i styret i NeitilEu, og de virket der sammen. Nå er han er leder i Sør Trøndelag Nei til EU. I 2019 har det vært kontinuerlig skolering, innen euro-politikk, sosialhelsepolitikk, og da særlig psykisk helse. Vi skal begge bidra aktivt i Leve neste år, et sterkt engasjement ovenfor et stort samfunnsproblem. Perioden inn mot valget er viktig, samfunnet må bli mer rettferdig. Kapitalsimen truer hele kloden, sosialisme og grønn industri må bli løsningen.

Børge Pedersen, ei vise og salme-rockestjerner, har ikke bestandig har vært snill med helsa si.
Musikkbransje tar sin tål og koster mange både liv og familieliv. På tvers av alt, Børge betyr mye for mange. Som en ildsjel har han gitt mye tilbake både i Ila og byen generelt. Børge er ærlig, jeg opplever ikke t han prøver ikke å være et glansbilde, som gjør at mange av oss vi elsker ham mer. Han er en av oss, tross alt. Og han sang nei nei nei på jubileumsfesten.

Børge har mange frivillige prosjekt på CV’en, som presse og offentlighet ikke vet om. Jeg har fått mange fine historier om hans gledespreding. Da vi forstod at Børge lå i koma, følte vi, en bekymring bre seg i Trondheim. Enda en historie som forteller at livet må holdes kjært, ingen vet hva morgendagen bringer. Lærdommen må bli: vær mer tilstede, ta vare på de man holder nært.
Høsten 2019 hørte jeg en bra podcast, Lørdagsrådet, ved Live Nelvik. Det sank skikkelig inn og har tilført meg noe bra:
“Ha forventning til deg selv, og forhåpninger til andre.” Det ryddet opp mye relasjonelt i mitt liv.
Det setter gode føringer, og reduserer skuffelser markant.
<3 Helt til slutt, siden mitt hovedtema er psykisk helse, må Solveig i Bergen takkes, hun ble årets erfaringskonsulent, og gjør enormt mye for andre. Vi trenger deg <3 Helsevesenet og fremtiden blir bedre med erfaringskompentanse.

Blikket på 2019 baseres på erfaringen om at livet snur fort, og kan forandres like kjapt. LEV NÅ.
Vi har denne sjangsen <3


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *