Kurs

Spread the love

10 TIPS til betennelsesdempende mat.

Vi lager et matkurs fordi hverdagen trenger fargerik mat, som gir «midtuka» god energi.
Helga bør være en bonus på slutten av uka. Kurset mener at hverdagen som er flest, blir være en fest. Høres dette skrytete?…. ja kanskje det…men sikkert lurt…Gjenbruk av mat, lag måltider av det du har i skapet, er viktig fokus.
De fleste trenger å tilføre noe som gjør hverdagen mer morsom? Maten bør bli fargerike byggeklosser som bidrar til akkurat det. Vi endrer innstilling til uka som helhet, og løfter hverdagen.
Et kurs som skal utvide sansene, øke kunnskap om krydder til grønnsaker, fisk og kjøtt. Bli glad i å balansere mellom søtt og surt. Lage den kjøttkakesausen som mormor serverte til søndagsmiddagen. Enkle hjemmelaget supper som gir god metthet og energi. Rimelig og energirik mat som støtter økonomien. Norske matpriser er 63% dyrere enn resten av verden, vi trenger å ha et bevisst til matbudsjettet vårt. Mat laget fra grunnen, er rimelig og gir renere mat.
Maten havner i magen, men det er med øya og den estetiske anretting som løfter opplevelsen.
Sammen med krydder og urter, fløte eller creme fraiche, får smaksarganene en reise.

1. Rike på Omega-3 fettsyrer

Forholdet mellom omega-3 omega-6 i det vestlige kostholdet er forskjøvet med en økt andel omega-6. Det er faktisk viktig med litt Omega-6 i kosten for at kroppen skal fungere optimalt og det virker betennelsesdempende. Problemet oppstår hvis inntaket av omega-6 er høyere enn omega-3.
Derfor er det lurt å innta mindre omega-6, som du finner rikelig av i nøtter, frø, korn og vegetabilske oljer. Omega-3 fettsyrer er sterkt linket til redusert risiko for flere helseplager.  Spis mer mat med omega-3 slik som villfanget fet fisk, kjøtt fra gressforede dyr, og ta et fiskeoljetilskudd for å få nok omega-3. En samlestudie fra 2014 konkluderer med at tidligere studier om fettsyrebalansen omega 3 og omega 6 ikke er like entydig som tidligere antatt.

Ørret bakt i folie i ovnen, med rømmesmør en «fiskemiddag» som slår ann blant unge og gamle .

2. Ekstra virgin olivenolje

Olivenolje inneholder betennelsesdempende næringstoffer som er gunstig for hjertet.
Rikelig inntak av olivenolje kan være grunnen til at de som følger et mediteriansk kosthold
har mindre hjertesykdom.
Man har oppdaget at ferskpresset olivenolje inneholder stoffer som demper betennelse på
liknende måte som det den betennelsesdempende medisinen Ibux gjør.  Bruk ekstra virgin
olivenolje, og helst økologisk, på mat som feks salat, i supper eller sauser, eller som
salatdressing eller i hjemmelaget majones for å få i deg enda mer betennelsesdempende næringstoffer.

3. Antioksidantrik mat

Antioksidanter fra frukt, grønnsaker og bær kan ha en positiv effekt på betennelser.
De kraftige antioksidantene er i de sterke fargene og det er viktig at du får i deg alle
regnbuens farger så ofte som mulig. Økologisk frukt, grønnsaker og bær inneholder
mer antioksidanter enn de som er konvensjonelt dyrket. Noen frukt/bær som det er
lurt å spise regelmessig er jordbær, blåbær, bringebær, papaya, cantaloupe melon,
kirsebær,  aprikoser, plommer, og vannmelon. Noen grønnsaker med masse antioksidanter
er kål, spinat, grønnkål, blomkål, brokkoli, squash, paprika, gresskar, chilipepper, søtpotet
og nepe. Som du ser, kan du variere med mye frukt og grønt når du spiser betennelsesdempende mat.

4. Krydder reduserer betennelser

Økologiske krydder som ingefær, hvitløk, kanel og gurkemeie ser alle ut til å ha en betennelsesdempende funksjon, derfor er det lurt å bruke disse krydderne
når du lager mat. Du kan f. eks. lage en grønn smoothie med ingefær, gurkemeie, spinat og favorittfrukten din. Ferskpresset juice av eple, gulrot appelsin og ingefær blir også en stor suksess.

5. Grønn te

Grønn te inneholder visse former for phytokjemikaler som motvirker betennelse og forebygger slitasjegikt. Fra en samlestudie av Cochrane, har grønn te en gunstig effekt på hjertet.  Studiene anbefaler 3-4 kopper med grønn te for å få effekt. Vi anbefaler økologisk grønn te, hvis du har tilgang til dette.

6. Mørk sjokolade

betennelsesdempende matvarer kakao

Mørk sjokolade med mer enn 70% kakao har vist seg å være effektiv i å dempe betennelse. Kakao inneholder spesielle flavonoider og antioksidanter som gir sjokoladen den gunstige effekten på betennelse. Flere studier viser at hvis man spiser litt mørk sjokolade hver dag, så reduseres betennelsene i kroppen. I følge en samlestudie av Cochrane, kan mørk sjokolade til og med være med å redusere blodtrykket. Vi anbefaler derfor å nyte litt mørk sjokolade med bena godt hevet slik at du får slappet maksimalt av. Mørk sjokolade (minst 70%) kan også telle som en grønnsak av de fem om dagen du minst bør få i deg.

7. Honning

honning reduserer betennelser

Honning har nok blitt brukt som et naturmiddel mot betennelse og infeksjoner så lenge det har vært mennesker på jorden. Honning ser ut til å ha en spesielt god egenskap i behandling av brannsår.   Honning inneholder mye vitaminer som vitamin B complex og vitamin C, samt masse mineraler. Velg helst kaldslynget økologisk honning slik at mest mulig næringstoffer er bevart.

8. Magnesiumrik mat

magnesium spinat betennelsesdempende

Magnesium er en av de aller viktigste næringstoffene for kroppen, og er essensielt i veldig mange prosesser. Økt inntak av magnesium i kosten kan redusere både akutte og langvarige betennelsestilstander. Personer som har  migrene har spesielt god effekt av å spise mer mat som inneholder magnesium. Magnesiumtilskudd er også viktig i å styrke bentettheten og dermed redusere faren for benbrudd, viser en studie utført av Folkehelseinstituttet. Magnesium er det rikelig av i spinat, nøtter, frø, avokado, fermenterte melkeprodukter og mørk sjokolade.

9. Svartfrøolje

svartfrøolje reduserer inflammasjon

Svartfrøolje er olje som er fra pressede svartfrø, eller svarte karvefrø som de også kalles. Svartfrøoljen inneholder et stoff som heter thymoquinone, og som ser ut til å ha veldig kraftige betennelsesreduserende egenskaper. Det er ikke helt forstått virkningmekanismen og hvorfor svartfrøolje har en så kraftig betennelsesdempende effekt, så det må vi nok vente til flere studier er utført. Svartfrø har en litt bitter smak, så denne oljen kan passe som smakstilsetning til  salatdressinger og majones.

10. Probiotisk og fermentert mat

Betennelsesdempende mat fermentert kimchi

Mat som inneholder mye probiotiske bakterier har vist seg å redusere betennelse i tillegg til at det kan være med på å fordøye den andre maten vi spiser betydelig lettere. Fermentert mat som kefir, yoghurt, rømme, surkål og kimchi som er vist på bildet ser også ut til å hjelpe personer med kroniske betennelsestilstander som revmatisk artritt og mage/tarmbetennelser. Spis derfor litt fermenterte melkeprodukter eller grønnsaker til måltidene.

Økologisk mat

Økologisk dyrket mat inneholder mer næringstoffer enn den konvensjonelt dyrkede maten. Studier viser at økologisk mat inneholder mer omega-3, mer antioksidanter og mineraler.  I tillegg inneholder ikke økologisk mat like mye rester fra sprøytestoffer eller kunstgjødsel som ikke er bevist å ha noen positive effekter på helsen vår, men mye tyder heller på at sprøytestoffer kan ha en negativ effekt i kroppen vår. I følge en nyere studie fra Folkehelseinstituttet, tyder det på at gravide som spiser økologiske grønnsaker har en lavere risiko for svangerskapsforgiftning. Velger du økologisk kjøtt, slipper du også å bekymre deg for at kjøttet inneholder legemiddelrester som feks antibiotika. Økologisk mat (ofte) synonymt med betennelsesdempende mat, derfor anbefaler vi at du velger økologisk mat så ofte du har mulighet til det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *