Musikk

Spread the love

Heller ikke denne medisinen er uten bivirkninger – blant dem er avhengighet og i verste fall døvhet – men noen sjanser i livet må man ta. Jeg forstod tidlig i tenårene at musikk var noe jeg M Å T T E ha, musikken trøster, gjør deg rolig, og skaper energi hvis du trenger det. I min vanskeligste tid var musikken der og fikk meg gjennom livet.
Musikkens evne til individuell opplevelse, er helbredende, for mange.

Jeg er fullstendig overbevist om at musikk er så positivt stimulerende for sinnet, at i visse tilfeller kan det kurere depresjon. Kasuset her er Keith Moon – den beryktede, hyperaktive trommeslageren i The Who. Han med det mildt sagt svingende humør. Det kunne gå en tid mellom hver gang Moon følte seg nedfor, men var han først nede for telling, var det så alvorlig at han låste seg inne i et rom for å være alene. Der kurerte han seg selv ved å spille plater med The Beach Boys til humøret kom tilbake.

Tap av mennesker er en hyppig årsak til at man blir nedfor. Jeg har måttet lene meg på musikk mange ganger, for å ikke drukne i sorgen. I slike perioder kjenner jeg virkelig hvor sterke krefter som finnes i musikklandskapet. Når behovet for å få ut raseriet er på sitt værste, kommer musikken meg alltid til unnsetning. Siden 1991 har mine familie mistet to brødre til selvmord, den ene var musiker, og når det gjelder akkurat disse to, er musikken viktig for å holde relasjonen levende. Musikk er en bestevenn når livet tar skikkelig tak.

Jeg bruker «Moon-metoden» ofte, spesielt i vinterhalvåret, og det anbefales varmt. Det er ikke avgjørende at man feks bruker Beach Boys (selv om jeg understreker at musikken til Bryan Ferry eller rolige King Crimson partier, også er god terapeutisk «behandling»). Det som er viktig, er at man griper til den musikken man har lyst til å høre på. Med andre ord; musikk plukket ut med hjertet, ikke nødvendigvis av fornuften. Slik går du frem: Plukk platen og sett den på, len deg godt tilbake, åpne ørene, lukk øyene, steng ute alt som måtte foregå rundt deg, og la musikken «vandre inn i deg.» Erfaring viser at det aldri tar mer enn fem minutter før humøret begynner å stige igjen. Skulle man få tilbakefall, er det bare å gjenta behandlingen etter behov.

La oss for all del ikke bli opphengt i et begrep som kvalitet. Det finnes musikk for enhver anledning, og det finnes god musikk innenfor alle genre. Det som er uforståelig eller dårlig for noen, kan være fantastisk for andre. Derfor flirer jeg ikke av folk som finner glede i det som forståsegpåere karakteriserer som dårlig musikk. Noe av det verste som finnes er bedrevitere som forteller deg at musikken du liker ikke er verdt å høre på. La det være helt klart: All musikk som du liker og som gir deg noe er verdt å høre på. Jeg kjenner nok «umusikalske» mennesker som har fått sine liv beriket ved å høre en lastebilsjåfør fra Drangedal synge, til at jeg med trygghet kan slå fast at også platene (eller rettere sagt kassettene) til Sputnik har stor verdi.

Tørk gliset ditt, du som leser, om du syns påstanden er for drøy. Sputnik er like viktig for noen som Beach Boys er det for andre. Grunnen er at disse artistene – uansett hvor forskjellige de er – formidler det samme budskapet; glede. Brian Wilson har sin egen forklaring på hvorfor musikk i seg selv har en legende kraft, og hvorfor det er så viktig å lytte til musikk. Han sier «Den beste musikken er den som gir deg følelsen av å være elsket. Musikk som hjelper og helbreder.» Jeg synes forklaringen er fornuftig. Det gjorde Keith Moon også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *