Juni

Helseartikler

Musikk er medisin

Heller ikke denne medisinen er uten bivirkninger – blant dem er avhengighet og i verste fall døvhet – men noen sjanser i livet må man ta. Jeg forstod tidlig i tenårene at jeg måtte ha musikk, skulle jeg komme meg gjennom livet. Livet er ikke verdt å leve uten, for å sette det på spissen.

Videre er jeg overbevist om at musikk er så positivt stimulerende for sinnet, at det i visse tilfeller kan kurere depresjon. Kasuset her er Keith Moon – den beryktede, hyperaktive trommeslageren i The Who. Han med det mildt sagt svingende humør. Det kunne gå en tid mellom hver gang Moon følte seg nedfor, men når han først var nede for telling, var det så alvorlig at han låste seg inne i et rom for å være alene. Der kurerte han seg selv ved å spille plater med The Beach Boys til humøret kom tilbake.

Tap av mennesker er en hyppig årsak til at man blir nedfor. Jeg har måttet lene meg på musikk for mange ganger, i min dypeste sorg. I slike perioder kjenner jeg virkelig hvor sterke krefter som finnes i musikken. Når behovet for å få ut raseriet er på sitt ytterste, kommer musikken alltid til unnsetning og roer ned. Siden 1991 har familien mistet to brødre i selvmord, begge ekstremt interessert i musikk, den ene var musiker, og med disse to, blir musikk viktig for å holde relasjonen mer “levende.” Musikken er brobygger til de man har mistet, og en beste venn i sorgfulle stunder.

Jeg bruker «Moon-metoden» ofte, spesielt i vinterhalvåret, og det anbefales varmt. Det er ikke avgjørende at man feks bruker Roxy Music (selv om jeg understreker at rolig musikk som Bryan Ferry eller King Crimson er god terapeutisk “behandling”). Det som er viktig, er at man griper til den musikken man har lyst til å høre på. Med andre ord; musikk plukket ut med hjertet, ikke nødvendigvis av fornuften. Slik går du frem: Plukk platen og sett den på, len deg godt tilbake, åpne ørene, lukk øyene, steng ute alt som måtte foregå rundt deg, og la musikken “vandre inn i deg.” Erfaring viser at det aldri tar mer enn fem minutter før humøret begynner å stige igjen. Skulle man få tilbakefall, er det bare å gjenta behandlingen etter behov.

Musikk er medisin og har utvilsomt terapeutisk effekt på de fleste sinnstemninger.

La oss for all del ikke bli opphengt i et begrep som kvalitet. Det finnes musikk for enhver anledning, og det finnes god musikk innenfor alle genre. Det som er uforståelig eller dårlig for noen, kan være fantastisk for andre. Derfor flirer jeg ikke av folk som finner glede i det som forståsegpåere karakteriserer som dårlig musikk. Noe av det verste som finnes er bedrevitere som forteller deg at musikken du liker ikke er verdt å høre på. La det være helt klart: All musikk som du liker og som gir deg noe er verdt å høre på. Jeg kjenner nok «umusikalske» mennesker som har fått sine liv beriket ved å høre en lastebilsjåfør fra Drangedal synge, til at jeg med trygghet kan slå fast at også platene (eller rettere sagt kassettene) til Sputnik har stor verdi.

Tørk gliset, kjære leser, hvis du synes at påstanden min er for drøy. Sputnik er like viktig for noen som Beach Boys er det for andre. Grunnen er at disse artistene – uansett hvor forskjellige de er – formidler det samme budskapet; glede. Brian Wilson har sin egen forklaring på hvorfor musikk i seg selv har en legende kraft, og hvorfor det er så viktig å lytte til musikk. Han sier «Den beste musikken er den som gir deg følelsen av å være elsket. Musikk som hjelper og helbreder.» Jeg synes forklaringen er fornuftig. Det gjorde Keith Moon også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *